Operationen kaldes også gastric sleeve. Den har været brugt siden 1988, først som åben kirurgi og som en del af en større omlægning af tarmen ved svær overvægt (biliopancretic omdirigering med duodenal switch). I slutningen af 1990’erne begyndte man at udføre sleeve gastrektomi (SG) laparoskopisk (dvs. som kikkertoperation). Siden 2000 er det blevet bevist, at SG-operation “alene” – dvs. uden efterfølgende tarmoperation – giver et effektivt vægttab.
SG er derfor blevet mere og mere brugt og er i dag den mest almindelige fedmeoperation i verden – alene i Danmark stod den for den 44% af alle fedmeoperationer i 2018. Den stigende popularitet skyldes bl.a., at det er en forholdsvis let operation at udføre, fordi kirurgen ikke skal ændre tarmforbindelserne som ved en gastric bypass-operation. Det er også en mere patientvenlig operation med mindre risiko for dumping og ingen ileus efter operationen.
Sådan virker operationen
Ved operationen fjernes 85% af maven, men kun “den ydre kurve” af maven. Det er ikke nødvendigt at operere på tarmen. Der er flere virkningsmekanismer: I begyndelsen kan man tydeligt se den restriktive effekt, dvs. at maven er blevet meget mindre. På længere sigt kommer den vigtige virkning på sulthormonerne. Ligesom ved gastric bypass, vil en SG føre til, at set point for vægt i hjernestammen sænkes til mere normale niveauer. De daglige rutiner, som skal bruges efter en SG, er de samme som efter en bypass. Du skal vænne dig til mavens nye anatomi og hvad du kan eller ikke kan tåle at spise og drikke. Du skal spise 5-6 små måltider om dagen, drikke mindst 1,5 l pr døgn, være fysisk aktivitet og tage daglige vitamintilskud.
Gastric sleeve – fordele og ulemper
Det er en operation, der har både fordele og ulemper ligesom bypass. Men der har været nogle misforståelser om SG – bl.a. “at man kan spise kage og stadig holde vægten” (dvs. stort vægttab uden at skulle gøre så meget, undgå dumping risiko og ikke behøve at tage vitaminer). Det er helt forkert! En sleeveopereret skal holde sine daglige rutiner på nøjagtig samme måde som en bypassopereret. Faktisk ved man ikke præcis, hvornår det er bedst at vælge SG – det er bl.a. derfor, at GB Obesitas er med i BEST-studiet. Men vi ved fra den kliniske erfaring at:
Gastric sleeve ikke giver nogen risiko for ileus i modsætning til gastric bypass. Du bliver generelt mindre følsom overfor dumping ved en sleeveoperation. Din evne til at optage vitaminer bliver dårligere, men sandsynligvis mindre dårlig end efter en bypass.
Ulemperne er risikoen for refluks-symptomer (halsbrand, syrerefluks) og en uklar langsigtet effekt på vægten, idet metoden er forholdsvis ny. Det er heller ikke muligt at genoprette tarmen til normal anatomi. Men hvis det er nødvendigt (som regel hvis vægten øges igen), kan en SG styrkes med en ekstra operation, hvor det ændres til en gastric bypass eller en SASI.
Vil sleeve gastrektomi fortsat være verdens mest almindelige obesitas operation i 10 år? Det vil fremtiden og BEST-studiet vise. Hold dig opdateret her